EnergieWest

Energiewest logo

Zonnepanelen ook rendabel in de herfst en winter.

zonnepanelen winter
Zonnepanelen rendabel winter:
Wanneer de dagen korter worden en de kou van de winter zich aandient, rijzen er bezorgdheden omtrent de productiviteit van onze zonnepanelen. Vraagt men zich af of het nog steeds haalbaar is om energie op te wekken te midden van de grijze luchten en sporadische zonnestralen? Het positieve nieuws is dat zonnepanelen in België gedurende het hele jaar energie blijven genereren, zelfs tijdens de herfst en winter. Laten we eens nader bekijken hoe ze dit realiseren en waarom het zinvol kan zijn om juist in deze seizoenen voor de aanschaf ervan te kiezen.

Zonnepanelen in herfst en winter

In België is het bekend dat de zomermaanden de grootste hoeveelheid zonne-energie opleveren. Tussen april en september wordt ongeveer 70 procent van de jaarlijkse opbrengst gegenereerd. De overige 30 procent komt binnen in de maanden van oktober tot maart. Ook al worden de herfst- en wintermaanden vaak gekenmerkt door overwegend bewolkte luchten, schijnt de zon nog steeds achter die grijze gordijnen. En hier is positief nieuws: zelfs op dagen met bewolking blijven zonnepanelen energie opwekken.

Op een bewolkte dag spreken we van diffuus licht. Dit impliceert dat het zonlicht door de wolken wordt verstrooid en gelijkmatig verspreid, wat resulteert in een minder intense lichtsterkte. Desondanks blijft dit type licht toereikend om zonne-energie op te wekken. Indien men overweegt dat een aanzienlijke 60 procent van het zonlicht dat de aarde bereikt, van diffuse aard is, wordt het duidelijk waarom zonnepanelen zelfs op een bewolkte dag blijven functioneren.

Bovendien brengt de winter nog een ander voordeel met zich mee: de lagere temperaturen dragen bij aan een verbeterde geleidbaarheid van elektriciteit. In de zomer bestaat het risico dat een zonnepaneel oververhit raakt, wat kan leiden tot een afname in energieproductie. In de herfst en winter hebben we dat probleem niet.

Opbrengst zonnepanelen wintermaanden

Zonnepanelen en sneeuw

Sneeuwval vormt een uitdaging voor de optimale werking van zonnepanelen. Hoewel langdurige vorst zeldzaam is in België, kan sneeuw tijdelijk op panelen blijven liggen. Een juiste oriëntatie helpt, vermijd echter zelf reinigen, wat gevaarlijk is en schade kan veroorzaken.

Zonnepanelen aanschaffen in de winter?

De belangrijke vraag die rijst, is of het verstandig is om zonnepanelen net voor of tijdens de herfst en winter te laten installeren. Absoluut! Hoewel het begrijpelijk is dat je optimaal wilt profiteren van zonuren en graag je energiemeter in beweging ziet, is het essentieel om te bedenken dat zonnepanelen een technische levensduur hebben van wel dertig jaar.Dus waarom niet meteen beginnen? Opteer je ervoor om je zonnepanelen te laten installeren tijdens de herfst of winter, dan zullen ze volledig operationeel zijn zodra de lente aanbreekt en de zon begint te schijnen. Op deze manier kunnen ze met maximale efficiëntie energie opwekken.

Zonnepanelen: een investering voor de toekomst

Het aanschaffen van zonnepanelen is niet alleen een investering in je eigen energievoorziening, maar ook in de toekomst van onze planeet. Het feit dat zonnepanelen energie blijven genereren, zelfs tijdens de herfst en winter, maakt ze een milieuvriendelijke optie voor het opwekken van energie gedurende alle seizoenen. Bovendien bieden ze voordelen in termen van energie-efficiëntie, kostenbesparing en een verminderde ecologische voetafdruk.

Ondanks de grauwe luchten en lagere temperaturen tijdens de herfst en winter, blijven zonnepanelen een waardevolle bijdrage leveren aan jouw energiebehoeften. Het is belangrijk te realiseren dat de installatie van zonnepanelen een langetermijninvestering vormt die de moeite waard is. Naast de positieve invloed op je financiën, draagt het tevens bij aan de bescherming van het milieu. Waar wacht je nog op? Zelfs wanneer de zon niet direct zichtbaar is, straalt deze door, en je kunt er het hele jaar door van profiteren.

Als je meer wilt ontdekken over de impact van investeringen en seizoenen, nodigen we je uit een kijkje te nemen op de website van Vlaanderen.be
https://www.vlaanderen.be/zonnepanelen/haal-meer-uit-uw-zonnepanelen-met-zelfverbruik

Interesse in zonnepanelen? Klik hier voor een vrijblijvende offerte

Like & Share
Scroll naar boven