EnergieWest

Energiewest logo

Zonnepanelen ook rendabel in de herfst en winter.

zonnepanelen winter
Zonnepanelen rendabel winter:
Wanneer de dagen korter worden en de winterse kou intreedt, maken we ons zorgen over de prestaties van onze zonnepanelen. Is het nog steeds mogelijk om energie op te wekken uit die grijze luchten en sporadische zonnestralen? Het goede nieuws is dat zonnepanelen in België het hele jaar door energie produceren, zelfs in de herfst en winter. Laten we eens kijken naar hoe ze dat doen en waarom het zinvol kan zijn om ze juist in deze seizoenen aan te schaffen.

Zonnepanelen in herfst en winter

In België is het geen geheim dat de zomermaanden de meeste zonne-energie opleveren, waarbij 70 procent van de jaarlijkse opbrengst wordt gegenereerd van april tot en met september. De overige 30 procent komt binnen in de maanden van oktober tot maart. Ondanks de overwegend bewolkte luchten in de herfst- en wintermaanden, schijnt de zon achter die grijze gordijnen. En hier is het goede nieuws: zonnepanelen wekken nog steeds energie op, zelfs op bewolkte dagen.

Het licht op een bewolkte dag wordt diffuus licht genoemd. Dit betekent dat het zonlicht door de wolken wordt verstrooid en gelijkmatig wordt verdeeld, wat resulteert in minder fel licht. Maar dit type licht is nog steeds voldoende om zonnestroom te genereren. En als je bedenkt dat maar liefst 60 procent van het zonlicht dat de aarde bereikt, diffuus licht is, begrijp je waarom je zonnepanelen zelfs op een bewolkte dag blijven werken.

Daarnaast heeft de winter nog een ander voordeel: de lagere temperaturen verbeteren de geleidbaarheid van stroom. In de zomer kan een zonnepaneel oververhit raken, wat de energieproductie kan verminderen. In de herfst en winter hebben we dat probleem niet.

Opbrengst zonnepanelen wintermaanden

Zonnepanelen en sneeuw

Er is echter één weersomstandigheid waarbij zonnepanelen niet kunnen presteren: sneeuwval. Hoewel België zelden te maken heeft met langdurige en intense vorst, kan sneeuw tijdelijk op de zonnepanelen blijven liggen. Gelukkig smelt de sneeuw meestal snel, vooral als de zonnepanelen in de juiste hoek zijn geplaatst. Het is echter belangrijk op te merken dat je niet zelf het dak op moet gaan om de panelen schoon te maken, aangezien dit gevaarlijk kan zijn. Het gebruik van een bezem of krabber kan de panelen ook beschadigen.

Zonnepanelen aanschaffen in de winter?

De grote vraag is: is het verstandig om zonnepanelen vlak voor of tijdens de herfst en winter te installeren? Absoluut! Hoewel je ongetwijfeld zoveel mogelijk zonuren wilt benutten en je energiemeter wilt zien draaien, moet je in gedachten houden dat zonnepanelen een technische levensduur hebben van wel dertig jaar. Dus waarom niet meteen beginnen? Als je ervoor kiest om je zonnepanelen in de herfst of winter te laten plaatsen, zijn ze klaar om maximaal te presteren zodra de lente aanbreekt en de zon volop schijnt.

Zonnepanelen: een investering voor de toekomst

Het aanschaffen van zonnepanelen is niet alleen een investering in je eigen energievoorziening, maar ook in de toekomst van onze planeet. Het feit dat zonnepanelen zelfs in de herfst en winter energie blijven produceren, maakt ze een duurzame keuze voor energieopwekking gedurende het hele jaar. Bovendien bieden ze voordelen in termen van energie-efficiëntie, kostenbesparing en een verminderde ecologische voetafdruk.

Dus, ondanks de grijze luchten en koude temperaturen in de herfst en winter, kunnen zonnepanelen nog steeds een waardevolle bijdrage leveren aan je energiebehoeften. Denk eraan dat de installatie van zonnepanelen een langetermijninvestering is die de moeite waard is. Het is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Waar wacht je nog op? De zon schijnt, zelfs als je het niet kunt zien, en je kunt er het hele jaar door van profiteren.

Wens je meer te weten over invloed van investering en seizoen neem dan een kijkje op de website van Vlaanderen.be.
https://www.vlaanderen.be/zonnepanelen/haal-meer-uit-uw-zonnepanelen-met-zelfverbruik

Interesse in zonnepanelen? Klik hier voor een vrijblijvende offerte

Scroll naar boven