In de wereld van energie en elektriciteit veranderen de spelregels voortdurend. Vooral voor zonnepaneelbezitters kan dit een verwarrende situatie zijn. Als jij tot die groep behoort, heb je misschien gehoord over de recente veranderingen in de regels omtrent de terugdraaiende teller en het nieuwe systeem, het injectietarief. In dit artikel, geschreven door iemand met insidekennis over elektriciteit en zonnepanelen, gaan we dieper in op deze onderwerpen en proberen we de situatie vanuit verschillende invalshoeken te belichten.
Terugdraaiende teller
Als zonnepaneelbezitter was je waarschijnlijk gewend aan het idee van de terugdraaiende teller. Het idee was eenvoudig: wanneer je zonnepanelen meer elektriciteit opwekten dan je op dat moment verbruikte, draaide de teller terug, wat betekende dat je ‘gratis’ elektriciteit kreeg. Het was een systeem dat velen aansprak en dat zeker heeft bijgedragen aan de populariteit van zonnepanelen.
Maar zoals het vaak gaat in de wereld van regelgeving en energiebeleid, veranderde de situatie. Een arrest van het Grondwettelijk Hof zorgde voor het einde van de terugdraaiende teller voor Vlamingen met digitale meters. Dit betekent dat de elektriciteit die je opwekt en teruglevert aan het net, niet meer wordt afgetrokken van wat je van het net afneemt. In plaats daarvan ontvang je een vergoeding, het zogenaamde injectietarief.
Het injectietarief: Wat is het en hoe werkt het?
Het injectietarief, ook wel bekend als de terugleververgoeding, is een financiële compensatie die je krijgt van je energieleverancier voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren maar die je zelf niet meteen verbruikt. Voor elke kilowattuur overtollige stroom die je op het net injecteert, ontvang je een vergoeding. Dit is een belangrijke verandering voor zonnepaneelbezitters, en de hoogte van deze vergoeding kan sterk variëren, afhankelijk van je energieleverancier.
Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle energieleveranciers verplicht zijn om een vergoeding toe te kennen, en als ze dat wel doen, zijn ze vrij om zelf de hoogte van die vergoeding te bepalen. Dit betekent dat de ene energieleverancier je mogelijk een aanzienlijk hogere vergoeding kan bieden dan de andere.
De kwestie van zelfverbruik
Of het injectietarief nu voordeliger is dan het oude systeem van de terugdraaiende teller, hangt vooral af van je eigen verbruiksgewoontes. Het nieuwe tariefsysteem beloont zonnepaneelbezitters die hun geproduceerde elektriciteit meteen zelf verbruiken. Met andere woorden, als je overdag, wanneer de zon schijnt, je elektrische apparaten laat draaien, dan profiteer je van het nieuwe systeem.Dit betekent dat je wasmachine, elektrische boiler, en zelfs elektrische auto het best kunnen worden ingeschakeld tijdens de zonuren. De meeste zonnepanelen produceren immers de meeste elektriciteit tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags, met een piek rond 1 uur. Door je verbruik hierop af te stemmen, kun je je eigen elektriciteitsrekening aanzienlijk verlagen.
Wat als je nog geen digitale meter hebt?
Voor degenen die nog geen digitale meter hebben, blijft het systeem van de terugdraaiende teller voorlopig van kracht. Fluvius had oorspronkelijk gepland om digitale meters te installeren voor iedereen die voor 1 juli 2019 zonnepanelen had geplaatst tegen eind 2023. Echter, de Vlaamse regering heeft de mogelijkheid geboden om de installatie van digitale meters uit te stellen tot 1 januari 2025.
Dit betekent dat als je nog steeds een analoge meter hebt, je voorlopig kunt blijven profiteren van het oude systeem. Het is echter de moeite waard om te overwegen of de overstap naar een digitale meter en het nieuwe tariefsysteem gunstiger voor je zou kunnen zijn.
Een premie voor de digitale meter
Voor degenen die overstappen naar een digitale meter en het nieuwe tariefsysteem, heeft de Vlaamse overheid een eenmalige premie in het leven geroepen. Het bedrag van deze premie varieert en wordt jaarlijks aangepast. In 2023 bedraagt de premie 150 euro per kilowattpiek (kWp) voor installaties tot maximaal 4 kWp en een extra 75 euro per kWp van 4 kWp tot 6 kWp, met een maximum van 750 euro.
De datum waarop je zonnepanelen in gebruik zijn genomen, bepaalt de hoogte van de premie. Dit kan een extra stimulans zijn voor zonnepaneelbezitters om over te stappen naar het nieuwe systeem.
De verschillen tussen leveranciers
Een belangrijk aspect van het nieuwe injectietarief is dat energieleveranciers de vrijheid hebben om zelf te bepalen hoeveel ze betalen voor de geïnjecteerde energie. Dit betekent dat de hoogte van de vergoeding sterk kan variëren van de ene leverancier tot de andere.
Het is dan ook raadzaam om energieleveranciers te vergelijken en het beste contract te kiezen op basis van je injectie- en verbruikspatroon. Sommige leveranciers bieden variabele tarieven aan, terwijl anderen een vast tarief hanteren. Het is belangrijk om de voorwaarden en tarieven van verschillende leveranciers grondig te onderzoeken voordat je een beslissing neemt. Wens je te weten hoeveel jouw energieleverancier je biedt klik dan hier
meer info:
https://www.premiezoeker.be/premie/Vlaanderen/retroactieve-investeringspremie-terugdraaiende-teller
https://www.vlaanderen.be/energieleveranciers-en-energiecontracten/terugleveringscontract-voor-elektriciteit-die-u-zelf-produceert-en-op-het-distributienet-injecteert