Zonnepanelen plaatsen West-Vlaanderen

Zonnepanelen plaatsen West-Vlaanderen: Energiewest is uw vakman wanneer het gaat om het plaatsen van zonnepanelen. Wil u kwaliteit? Energiewest kiest enkel voor panelen van Solarwatt. Dit Duitse merk heeft reeds 25 jaar ervaring met het maken van zonnepanelen. En Energiewest beschikt over het bekwaamheidsattest (RESCert certificaat) om deze te plaatsen.

Zonnepanelen plaatsen West-Vlaanderen: Energiewest

Een zonnepaneel heeft 2 lagen. Wanneer deze beiden van glas zijn gemaakt, dan spreekt men van glas-glas zonnepanelen. Een andere optie is de combinatie van glas vooraan en kunststof folie achteraan. Dit zijn glas-folie zonnepanelen. Via de knoppen hieronder krijgt u meer uitleg over beide soorten en kan u deze vergelijken:

Wanneer u panelen meer produceren dan u verbruikt, kan u deze overproductie tijdelijk opslaan in een thuisbatterij. Hierover vindt u meer info op de pagina thuisbatterijen:

Zonnepanelen plaatsen West-Vlaanderen: omschrijving van het begrip zonnepaneel

Zonnepanelen plaatsen Oost-Vlaanderen: zonnepanelen in gloed

Zonnepanelen plaatsen, in West-Vlaanderen en elders, wordt ook wel het plaatsen van fotovoltaïsche panelen of PV-panelen genoemd. Elk paneel bestaat uit kleine vierkantjes, die het zonlicht gaan opvangen. Die vierkantjes noemt men zonnecellen of fotovoltaïsche cellen. De electriciteit die zij uit zonne-energie omzetten, is duurzame oftewel groene energie.

Zonnepanelen plaatsen West-Vlaanderen: werking zonnepanelen

Hoe werkt zo’n zonnepaneel nu eigenlijk? Zoals gezegd bestaat een paneel uit zonnecellen. Het zijn zij die de zonne-energie gaan opvangen. Zo’n zonnecel heeft twee lagen. Elektrische stroom ontstaat door een spanningsverschil tussen deze lagen. Deze stroom wordt dan naar een omvormer gestuurd. Het is de omvormer die belangrijk is om de elektrische stroom, die gelijkstroom is, om te zetten in wisselstroom zodat deze gebruikt kan worden.

Om het stroomverbruik te meten, is er een elektriciteitsmeter geïnstalleerd. Deze meet de stroom in beide richtingen: zowel van als naar het elektriciteitsnet. Zo’n meter of teller kan analoog of digitaal zijn.

Een analoge teller, of terugdraaiende teller, meet twee zaken. Wanneer de meterstand daalt, dan wordt er meer elektriciteit geproduceerd dan verbruikt en gaat deze overtollige stroom naar het net. De meterstand stijgt wanneer er minder elektriciteit wordt geleverd dan er nodig is, en er dus elektriciteit van het net wordt afgenomen.

Een digitale meter, of slimme meter, zal je energiefactuur lager zijn wanneer je meer van de geproduceerde stroom zelf verbruikt. Je verbruikt de opgewekte elektriciteit dus best op het moment dat deze wordt opgewekt. Wanneer er een overproductie is, dan kan deze verkocht worden aan de energieleverancier.

De digitale meter is verplicht voor alle zonnepanelen geplaatst na 1 januari 2021. Tot 31 oktober 2025 kan men een eenmalige premie aanvragen bij netbeheerder Fluvius. Er moet dan wel aan een aantal voorwaarden zijn voldoen. Deze digitale regeling en premie gelden voor heel Vlaanderen, dus ook voor West-Vlaanderen.

Zonnepanelen plaatsen West-Vlaanderen: opbrengst zonnepanelen

zonnepanelen in de mist

Wanneer u zonnepanelen plaatst, doet u dit uiteraard owv de opbrengst. De zonnecellen in de panelen hebben een vermogen dat wordt uitgedrukt in Watt-piek (Wp). De opbrengst van een installatie onder optimale omstandigheden, het piekvermogen, wordt echter zelden bereikt. Hierin spelen immers meerdere factoren een rol:

  • Hoe de zonnecellen zijn gericht ten opzichte van de zon
  • De hoek waaronder de panelen zijn geplaatst
  • De kwaliteit van de panelen
  • Hoe oud en onderhouden de panelen zijn
  • De 4 seizoenen

Ideale omstandigheden komen dus zelden voor. Daarom vermenigvuldigt men het vermogen best met ongeveer 0.85. Dit schetst een realistischer beeld van de opbrengst.

Zonnepanelen plaatsen West-Vlaanderen: vergunning nodig?

PV-panelen plaatsen in West-Vlaanderen en de rest van Vlaanderen kan zonder dat hier een stedenbouwkundige vergunning voor nodig is. Met als kanttekening: tenzij dit uitdrukkelijk verboden is. Wanneer een bewoning beschermd erfgoed is bijvoorbeeld. Of bijvoorbeeld bij een installatie op de gevel van een gebouw of op de grond.

Het is best om ook bij de eigen gemeente te checken of er een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening is die een installatie meldingsplichtig maakt.

Met onze zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpalen zijn we ook actief in Oost-Vlaanderen.