EnergieWest

Energiewest logo

Zonnepanelen bijplaatsen? Hoe doe je dat?

zonnepanelen bijplaatsen
Van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen: de wereld van elektriciteit ondergaat een revolutionaire transformatie. In dit tijdperk van groene energie is de installatie van zonnepanelen een populaire keuze geworden voor huiseigenaren. Maar wat als je al zonnepanelen hebt en je wilt meer energie opwekken? Is het mogelijk om zonnepanelen achteraf bij te plaatsen? Laten we deze vraag vanuit verschillende perspectieven bekijken.

Het veranderende landschap van zonne-energie

Degenen die al zonnepanelen op hun dak hebben, overwegen mogelijk uitbreiding om maximaal te profiteren van hun groene investering. Maar voordat we dieper ingaan op de mogelijkheden, laten we de cruciale vraag stellen: heeft het bijplaatsen van zonnepanelen wel zin?

De salderingsregeling in perspectief

De afbouw van de salderingsregeling betekent dat we in de toekomst minder zullen verdienen aan teruggeleverde energie. Dit verandert de dynamiek van het bijplaatsen van zonnepanelen. De cruciale vraag is nu of de extra investering de moeite waard is. Maar laten we niet vergeten dat het verhogen van je eigen energieverbruik, bijvoorbeeld door de aanschaf van een elektrische auto, de noodzaak om meer energie op te wekken kan rechtvaardigen.

Uitbreiden of bijplaatsen: De 2 opties

Als je al zonnepanelen hebt en je overweegt uitbreiding, sta je voor de keuze: uitbreiden van het bestaande systeem of een tweede systeem bijplaatsen?

1. Zonnepanelen uitbreiden

 • Voordelen:
  • Efficiënt ruimtegebruik: Als er voldoende dakoppervlak beschikbaar is, kun je zonnepanelen toevoegen aan je huidige systeem.
  • Eén omvormer: Als je huidige omvormer geschikt is voor het extra vermogen, kan dit een kostenefficiënte keuze zijn.
 • Nadelen:
  • Rendementsdaling: Het toevoegen van zonnepanelen kan het rendement van je huidige systeem verminderen. Overweeg een nieuwe omvormer om dit tegen te gaan.
  • Garantiekwesties: Bij defecten kan het moeilijk zijn om garantieaanspraken te doen als de nieuwe panelen door een andere partij zijn geplaatst.

2. Zonnepanelen bijplaatsen

  • Voordelen:
   • Maximaal rendement: Door een tweede systeem te plaatsen, profiteer je van twee keer maximaal rendement.
   • Installatiegemak: Installateurs geven vaak de voorkeur aan het plaatsen van een volledig nieuw systeem boven het bijplaatsen aan een bestaand systeem.
  • Nadelen:
   • Extra infrastructuur: Bij het bijplaatsen van zonnepanelen is er behoefte aan extra bekabeling en ruimte in de groepenkast.
   • Mogelijke garantieproblemen: Bij defecten kan het lastig zijn om garantieaanspraken te doen, vooral als de nieuwe installatie door een andere partij is uitgevoerd.

Belangrijke overwegingen bij zonnepanelen bijplaatsen

Voordat je de sprong waagt, zijn er enkele cruciale overwegingen. Denk aan de extra omvormer, kabelroutes en de capaciteit van je zekering. Het is ook essentieel om op de hoogte te zijn van de btw-regeling, vooral als je zonnepanelen na januari 2023 plaatst.

Uitbreiding en melding: Geen geheimen, alleen formaliteiten

Bij extra vermogen is het belangrijk om te weten dat dit gemeten moet worden, en ja, er is een officiële term voor: uitbreiding. Houd er rekening mee dat de extra panelen niet in aanmerking komen voor minimumsteun. Oh, en een vriendelijk herinnering: meld je uitbreidingsplannen aan je netbeheerder via hun handige online platform. Dit kan via deze link

Groenestroomcertificaten: De upgrade met klasse

Wil je groenestroomcertificaten voor je nieuwe panelen? Houd dan rekening met enkele extra stappen. Aparte installaties, een splinternieuwe meter die alles netjes registreert, en vergeet niet de nieuwe omvormers. Een frisse AREI-keuring en verslag naar je netbeheerder en je bent klaar om groen licht te krijgen.

Uitbreiding zonder certificaten: lichter, maar niet lichtzinnig

Misschien heb je geen recht op groenestroomcertificaten. Geen zorgen, je bent niet verplicht extra omvormers te installeren. Maar, een nieuwe AREI-keuring en verslag voor de netbeheerder zijn nog steeds aan de orde.

Overmacht: vervangen met vernuft

Brand- of stormschade? Het kan gebeuren. Als je nieuwe panelen niet precies hetzelfde vermogen hebben, mag het totale piekvermogen met maximaal 10% toenemen. Bewijs van overmacht, zoals een branddeskundigenverslag of foto’s, zijn essentieel. En niet vergeten, meld de vervanging aan je netbeheerder voor een soepele overgang.

Tot slot: de toekomst van zonne-energie

In een tijd waarin duurzaamheid en zelfvoorziening hoog in het vaandel staan, is de beslissing om zonnepanelen bij te plaatsen of uit te breiden een persoonlijke keuze. Het hangt af van je energieverbruik, toekomstplannen en bereidheid om te investeren.
Dus, is het de moeite waard om zonnepanelen bij te plaatsen? Met het veranderende energielandschap lijkt het antwoord niet eenduidig. Het is een complexe afweging tussen financiën, duurzaamheid en persoonlijke behoeften. Maar één ding is zeker: het tijdperk van groene energie is hier om te blijven, en de keuze om mee te doen ligt in jouw handen.

Scroll naar boven