EnergieWest

Hoe verloopt de recyclage van zonnepanelen?

recyclage zonnepanelen

Zonnepanelen kan je, in tegenstelling tot de meeste andere producten, niet zomaar bij het recyclagepark dumpen als ze defect, verouderd of kapot zijn. In België neemt de vereniging PV Cycle Belgium die taak voor zijn rekening, via ophaalpunten als Energiewest.

Belangrijk om hierbij te onthouden, is dat deze organisatie enkel zonnepanelen op basis van silicium recycleert. Heb je kapotte zonnepanelen op basis van cadmium? Dan moet je deze terugsturen naar de producent om ze via een andere methode te laten demonteren en recycleren.

Welke onderdelen van zonnepanelen zijn nu precies recycleerbaar? Doorgaans bestaan zonnepanelen uit:

  • 80% glas
  • Aluminium
  • Zonnecellen van silicium mof cadmium
  • kunsstof
  • koperen en/of zilveren verbindingsstukken

De recyclage van de meeste van deze elementen gebeurt in twee stappen:

1. De primaire ontmanteling

Het zonnepaneel wordt uit het vaste kader gehaald en men verwijdert de stroomkabels en aansluitdoos. Andere materialen, zoals lijm, rubber en kunststoffen, worden verbrand.

2. De secundaire ontmanteling

Men werkt in lagen om de onderdelen van het zonnepaneel uit elkaar te halen. Men scheidt hierbij het glas van de samengestelde materialen en daarna van de metalen. Daarna worden deze materialen vermalen en maakt men de siliciumcellen vrij via thermische behandeling.

Zodra de tweede stap voltrokken is, wordt elk element van het zonnepaneel op een andere manier gerecycleerd. Naast de zonnepanelen zelf recycleert men ook nog andere elementen die onderdeel vormen van de installatie, waaronder de omvormer en thuisbatterijen.

Alles over de recyclagebijdrage van zonnepanelen

In België stimuleert men de recyclage van zonnepanelen via een zogenaamde recyclagebijdrage. Dit is een som die elke aankoper van zonnepanelen betaalt aan een fonds om oude zonnepanelen in te zamelen en te recycleren. Het bedrag van die bijdrage moet verplicht vermeld worden op elke offerte voor de installatie van zonnepanelen.

 

Let op: heb je je zonnepanelen laten installeren vóór 2016? Dan hoef je geen recyclagebijdrage te betalen!

Ook belangrijk om te weten is dat de installateurs en producenten van zonnepanelen verplicht moeten aangeven hoeveel zonnepanelen ze precies verkopen en op de markt brengen. Daarbij moeten deze partijen afgedankte zonnepanelen gratis afhalen en recycleren.

Alles over de recyclagebijdrage van zonnepanelen

De gratis inzameling of aanvaardingsplicht geldt voor alle nieuwe zonnepanelen en bestaande installaties. De voorwaarde hiervoor is dat de panelen niet met andere afvalstoffen vermengd zijn. Als je meer informatie wilt over het inzamelen van zonnepanelen en de verschillende inzamelpunten, bezoek dan de website van PV Cycle Belgium!

Wie haalt de zonnepanelen op voor recyclage?

PV Cycle Belgium is de grootste vereniging in België die verantwoordelijk is voor het ophalen en beheren van verouderde, kapotte of defecte zonnepanelen. Sinds 2016 kunnen zowel installateurs als particulieren hun panelen zelf naar een van de vele inzamelpunten brengen, waaronder Energiewest. Heb je een grote installatie met meer dan 80 panelen? Dan kan je ze ook laten ophalen.

Is het recycleren van zonnepanelen verplicht?

Het laten recycleren van zonnepanelen is niet alleen verplicht in België, maar in feite in heel Europa sinds 2007. Het doel? De afvalberg drastisch verkleinen, maar ook geld besparen door de kostbare materialen in zonnepanelen te hergebruiken.

Wat is het effect van de recyclage van zonnepanelen op het milieu?

De recyclage van zonnepanelen is iets goeds, daarover bestaat geen twijfel. De vraag is natuurlijk: wat is precies de impact van recyclage op het milieu? Hieronder een overzicht op de feiten:

  • Met de recyclage van een ton zonnepanelen besparen we ongeveer 1,2 ton CO2, wat overeenkomt met de uitstoot van ruim 350 kleine auto’s.
  • Sinds 2010 heeft de systematische recyclage van zonnepanelen gezorgd voor een daling van de CO2-uitstoot van wel 6000 ton.
  • Dit effect is nog sterker als we ook rekening houden met de CO2-besparing die de zonnepanelen zelf teweegbrengen.

Conclusie? In de zonnepanelensector is er sprake van een dubbele positieve invloed op het milieu. Met zonnepanelen produceren we immers niet alleen meer groene stroom, maar beschikken we ook nog eens over 90% recycleerbare materialen.

Laat de recyclage van zonnepanelen over aan Energiewest

Je oude of afgedankte zonnepanelen in het containerpark dumpen, dat is geen optie. Waar kan je er dan wel mee terecht? Bij PV Cycle Belgium, dat in Vlaanderen verschillende recyclagepunten heeft, zoals Energiewest. Geef je zonnepanelen een tweede leven en help tegelijkertijd ook het milieu door ze te laten ophalen door een erkend recyclagepunt in België!

Meer info:
https://pvcycle.be
https://www.vlaanderen.be/zonnepanelen/recyclagebijdrage-voor-zonnepanelen

Like & Share
Scroll naar boven