EnergieWest

Het verschil tussen glas-folie zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen

glas-folie of glas-glas zonnepanelen

Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen voor je woning of bedrijf, kom je verschillende soorten zonnepanelen tegen. De vraag die men zich dan dient te stellen is , kies ik voor glas-glas of glas-folie zonnepanelen? Hoewel beide bijdragen aan de verduurzaming van je woning of bedrijf, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee typen panelen. In deze blog zullen we de vier belangrijkste verschillen tussen glas-folie en glas-glas zonnepanelen bespreken.

De opbouw

Het duidelijkste verschil tussen glas-folie en glas-glas zonnepanelen zit in de opbouw. Bij glas-folie panelen bestaat de structuur uit glas, EVA-folie, zonnecellen, nog een laag EVA-folie en Tedlar-folie. Daarentegen maken glas-glas panelen gebruik van een extra glaslaag in plaats van Tedlar-folie. Dit verschil is visueel weergegeven in onderstaande figuur.

Het productieproces

Hoewel de opbouw van glas-folie en glas-glas zonnepanelen op het eerste gezicht vergelijkbaar lijkt, zijn er aanzienlijke verschillen in het productieproces. Het productieproces van glas-folie panelen is relatief eenvoudig. De zonnecellen worden aan een onderfolie bevestigd, vervolgens vacuüm verpakt met EVA-folie en ten slotte afgedekt met een glasplaat. Het paneel wordt omhuld door een frame dat zorgt voor stabiliteit en bescherming van de connectoren. Dit maakt het paneel licht en gemakkelijk hanteerbaar.

Daarentegen is het productieproces van glas-glas panelen complexer. Hierbij mogen geen luchtbelletjes ontstaan, omdat dit het paneel onbruikbaar zou maken. De installatie van glas-glas panelen is arbeidsintensiever vanwege het extra gewicht ten opzichte van glas-folie panelen. Dit maakt de installatie van glas-glas panelen kostbaarder en tijdrovender.

Prijs en terugverdientijd

Een belangrijk aspect bij het vergelijken van glas-folie en glas-glas zonnepanelen is de prijs en de terugverdientijd. Glas-folie panelen zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan glas-glas panelen. Dit prijsverschil kan oplopen tot 20% tot 50%. Daarentegen hebben glas-glas panelen vaak een langere levensduur en bieden ze een betere vermogensgarantie. Dit kan de hogere prijs van glas-glas panelen rechtvaardigen, omdat ze op de lange termijn mogelijk meer opbrengen en minder vermogensverlies hebben over de tijd. De keuze tussen de twee typen panelen hangt af van het budget en de specifieke behoeften van de klant.

Voordelen en nadelen

Zowel glas-folie als glas-glas zonnepanelen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Glas-folie panelen zijn lichter en gemakkelijker te hanteren. Ze hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en zijn breed verkrijgbaar op de markt. Aan de andere kant zijn glas-glas panelen duurzamer en hebben ze een langere levensduur. Ze bieden ook vaak een betere vermogensgarantie en kunnen op de lange termijn meer opbrengen. Het nadeel is dat ze duurder zijn in aanschaf en een complexer productieproces hebben. Het is belangrijk om deze aspecten af te wegen bij het maken van een keuze.

Bij het kiezen tussen glas-folie zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen moeten klanten rekening houden met factoren zoals opbouw, prijs, levensduur en vermogensgarantie. Glas-folie panelen zijn gangbaar en hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding, terwijl glas-glas panelen duurzamer zijn en een langere levensduur bieden. Het is belangrijk voor klanten om hun specifieke behoeften en budgettaire overwegingen in acht te nemen bij het maken van hun keuze. Onze firma staat klaar om klanten te adviseren en te helpen bij het maken van de juiste keuze voor hun zonnepaneelsysteem.

Like & Share
Scroll naar boven