Capaciteitstarief zonnepanelen:
Alles over het capaciteitstarief
Op 1 januari 2023 is het capaciteitstarief ingevoerd. Dit is een belangrijke wijziging. Door dit capaciteitstarief wordt namelijk op een andere manier berekend hoeveel jij moet betalen voor de nettarieven. Maar, wat is dit capaciteitstarief eigenlijk? Hoeveel gaat de invoering van dit capaciteitstarief jou kosten? En, ook niet geheel onbelangrijk: hoe kan je na invoering van dit tarief besparen op je energiefactuur? Dit alles lees je op deze pagina.
Wat is het capaciteitstarief?
Het is belangrijk om je te beseffen dat het capaciteitstarief geen extra tarief is. Het is een nieuwe berekeningsmethode voor een gedeelte van de nettarieven. Het doel van het tarief is dan ook niet het verkrijgen van extra opbrengsten voor de energiemaatschappijen. Het werkelijke doel is het voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt. De voorspelling is namelijk dat rond 2030 20 tot 48 procent van alle elektriciteitskabels overbelast zal raken op het moment dat er nu niet ingegrepen wordt. Belangrijkste oorzaak van deze voorspelde overbelasting is de energietransitie. Het capaciteitstarief moet zorgen dat huishoudens hun elektriciteitsverbruik meer gaan verspreiden over de dag, zodat de piekbelasting lager wordt en het elektriciteitsnet niet overbelast raakt. De hoogte van het capaciteitstarief is afhankelijk van je netbeheerder. Gemiddeld betaal je voor een piek van 1 kW op jaarbasis 40 euro.
Op wie is het capaciteitstarief van toepassing?
Het capaciteitstarief is niet helemaal nieuw. Grote bedrijven betalen al geruime tijd een capaciteitstarief. Per 1 januari 2023 is het capaciteitstarief ook van toepassing op alle huishoudens en kleine bedrijven in Vlaanderen. Alleen gezinnen die onder het sociaal tarief vallen zijn vrijgesteld van het capaciteitstarief. In Brussel is al besloten om ook een capaciteitstarief in te voeren. In Wallonië is nog geen besluit genomen.
Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?
De berekeningsmethode van het capaciteitstarief is afhankelijk van welk type meter jij in huis hebt. Dit komt doordat een analoge meter geen verbruikspieken kan meten.
- Digitale meter
Een digitale meter meet continu het elektriciteitsverbruik. Hierdoor is het mogelijk om het kwartiervermogen te bepalen. Het kwartiervermogen is de hoeveelheid kW die je in een kwartier hebt verbruikt. Vanzelfsprekend verbruik je niet ieder kwartier evenveel elektriciteit. Het kwartier waarin jij het meeste elektriciteit in een maand hebt verbruikt is je maandpiek. Deze maandpiek is belangrijk voor de berekening van het capaciteitstarief. De netbeheerder rekent namelijk met de twaalf laatste maandpieken. Het gemiddelde van deze twaalf maandpieken is de grondslag voor het bedrag dat jij moet betalen. - Analoge meter
In tegenstelling tot een digitale meter is een analoge meter niet in staat om continu het elektriciteitsverbruik te meten. Bij een analoge meter is het dan ook niet mogelijk om de maandpiek te bepalen. Om deze reden is besloten om op een alternatieve manier het capaciteitstarief te berekenen. Deze berekening gaat uit van twee componenten:
- Vast bedrag
Ieder huishouden met een analoge meter moet een vast bedrag betalen. Dit vaste bedrag komt overeen met een maandpiek van 2,5 kW. - Op basis van je totale elektriciteitsverbruik
Hoe meer elektriciteit je in een jaar verbruikt, hoe hoger jouw capaciteitstarief. Hierbij is het dus niet van belang op welk moment jij elektriciteit hebt verbruikt.
Hoe kan ik besparen op mijn energiefactuur?
Dan nu de vraag waar voor veel mensen alles om draait: kan ik besparen op mijn energiefactuur. Kort gezegd: ja, je kan besparen op jouw energiefactuur. Je kan besparen op het capaciteitstarief door de pieken in jouw elektriciteitsverbruik te verlagen.
Spreid je verbruik
De allerbelangrijkste tip om te besparen op het capaciteitstarief is: spreid je gebruik! Zo voorkom je pieken. Het is niet vreemd dat dit de belangrijkste tip is: het capaciteitstarief heeft tot slot als doel om consumenten hun verbruik meer te laten verspreiden.
Zonnepanelen
Heb je zonnepanelen dan is het relatief eenvoudig om de pieken in jouw elektriciteitsverbruik te verlagen. Dit doe je door grootverbruikers, zoals de wasmachine, afwasmachine of droger, aan te zetten op het moment dat de zon schijnt. Hierdoor verbruik je direct jouw ‘eigen’ elektriciteit en voorkom je een piek op een later moment.
Thuisbatterij
Ook een thuisbatterij kan, zeker in combinatie met zonnepanelen, de pieken in jouw verbruik verlagen. Met een thuisbatterij verhoog je namelijk het percentage zelfopgewekte elektriciteit dat je ook zelf verbruikt.
Elektrische auto
In steeds meer huishoudens is een elektrische auto aanwezig. Een elektrische auto is een grootverbruiker van elektriciteit. Gelukkig kan je ook als je een elektrische auto hebt pieken in jouw elektriciteitsverbruik voorkomen. Dit kan je natuurlijk doen door te laden op het moment dat je zonnepanelen groene stroom produceren. Je voorkomt echter ook al een piek door je elektrische auto traag op te laden.
Meer info over het capaciteitstarief? klik hier
Overweeg je te investeren in zonnepanelen, laadpalen of een thuisbatterij? Klik dan hier voor een vrijblijvende offerte