Zonnepanelen plaatsen Oost-Vlaanderen

Energiewest werkt met zonnepanelen van Solarwatt, een Duits merk met 25 jaar ervaring in het ontwikkelen en produceren van zonnepanelen. Dankzij Energiewest kan u rekenen op kwaliteit en vakmanschap getuige ook het RESCert certificaat (bekwaamheidsattest) voor het installeren van deze panelen.

Zonnepanelen plaatsen Oost-Vlaanderen: Energiewest

Alle zonnepanelen bevatten twee lagen. Afhankelijk van het materiaal van deze lagen, onderscheidt men twee soorten zonnepanelen:

  • Glas-glas zonnepanelen waarbij beide lagen gemaakt zijn van glas
  • Glas-folie zonnepanelen waarbij de voorkant bestaat uit glas en de achterkant uit kunststof folie

Verdere uitleg over beide types zonnepanelen vindt u op de volgende pagina’s:

Een thuisbatterij kan de overproductie van uw zonnepanelen tijdelijk opslaan. Meer informatie hierover vindt u op de volgende pagina:

Zonnepanelen plaatsen Oost-Vlaanderen: een omschrijving van het begrip zonnepaneel

Zonnepanelen plaatsen: zonnepanelen in gloed

Elk zonnepaneel bestaat uit verschillende zonnecellen, ook wel fotovoltaïsche cellen (of PV-cellen) genoemd. Het basisbestanddeel van deze cellen is silicium, wat gewonnen wordt uit een speciaal soort zand: kwartszand. Elke zonnecel op zichzelf vangt licht op en zet dit om in elektriciteit. Afhankelijk van het soort silicium waaruit een zonnecel is vervaardigd, zal deze meer of minder zonlicht kunnen omzetten in groene energie.

Zonnepanelen plaatsen Oost-Vlaanderen: werking zonnepanelen

Een zonnepaneel kan bestaan uit 60 tot wel 120 zonnecellen. Deze vangen het zonlicht, en dus niet de warmte, op. Dit is trouwens ook de reden dat zonnecellen ook elektriciteit genereren tijdens bewolkte dagen of zelfs tijdens de winterperiode. Ook zonnecellen bestaan uit twee lagen. Hiertussen ontstaat een spanningsverschil. De zonnecellen zetten het opgevangen zonlicht om in elektrische gelijkstroom. Deze gelijkstroom is niet geschikt om binnenshuis te gebruiken. Daarom wordt er een omvormer geplaatst die deze gelijkstroom omzet in wisselstroom.

De opgewekte elektriciteit vloeit daarna door naar de elektriciteitsmeter of -teller. Deze registreert elke geproduceerde kWh. Het kilowattuur is de eenheid waarin de hoeveelheid elektrische energie wordt uitgedrukt. Er zijn twee soorten elektriciteitstellers:

Bij de analoge of terugdraaiende teller, gaat de overproductie van elektriciteit naar het net waarbij de hoofdteller achteruit draait. Indien er te weinig stroom is, wordt deze van het net gehaald en stijgt de teller.

Bij de digitale of slimme meter is de gouden regel om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom te verbruiken op het moment dat deze geproduceerd wordt. Je betaalt hier immers voor alle energie die je van het net haalt.

Voor wie een zonnepaneleninstallatie liet plaatsen na 1 januari 2021 is de digitale teller verplicht. Indien men aan bepaalde voorwaarden voldoet, dan voorziet netbeheerder Fluvius (in Vlaanderen) in een eenmalige premie tot 31 oktober 2025.

Zonnepanelen plaatsen Oost-Vlaanderen: opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen: zonnepanelen in de mist

Uiteraard plaatst men zonnepanelen omwille van de opbrengst. Het is belangrijk om weten dat het piekvermogen van een installatie bijna nooit wordt gehaald. Het piekvermogen is de opbrengt van een installatie onder de ideale omstandigheden. In de praktijk spelen er immers meerdere factoren een rol bij de opbrengst:

  • De zonnecellen hebben zoveel mogelijk licht nodig. Hun richting ten opzichte van de zon is dus zeer belangrijk.
  • Voor het verkrijgen van zoveel mogelijk licht, is de hoek waaronder de panelen geplaatst worden ook van belang.
  • Ook het seizoen speelt hierin mee. Niet omwille van de warmte, maar omwille van de hoeveelheid licht dat er op een dag op de zonnecellen valt.
  • De leeftijd van de panelen en de mate waarin ze onderhouden werden, spelen mee in rol in het rendement van de zonnecellen.
  • De kwaliteit van de cellen is uiteraard ook een factor.

Het piekvermogen zal dus zelden worden bereikt. Om een realistischer beeld te krijgen van de opbrengst, wordt het vermogen best met ongeveer 0.85 vermenigvuldigd.

Zonnepanelen plaatsen Oost-Vlaanderen: vergunning nodig?

In Vlaanderen zijn zonnepanelen vrijgesteld van de vergunningplicht wanneer aan een aantal voorwaarden is voldaan. Het zou wel kunnen dat er een meldingsplicht is bij de gemeente wegens een gemeentelijke stedenbouwkundige vergunning. Men gaat dit steeds best even na.

Met onze zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpalen zijn we ook actief in West-Vlaanderen.